ТАШ-КӨМҮР ЖАНА ОЗГУР КЕНДЕРИНИН КВАРЦ КУМ БӨЛҮКЧӨЛӨРҮНҮН ФРАКТАЛДЫК ӨЛЧӨМҮН ИЗИЛДӨӨ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Макала фракталдык геометриянын жаңы ыкмаларын колдонуу мененкварц кумдарынын морфологиясын талдоого арналган. Изилдөө объектиси болуп Таш-Көмүр жана Озгур кендеринин кварц кумдары, ошондой эле бул кумдардын фракталдыкөлчөмдөрүн аныктоонун изилдөө предмети саналат. Ошондой эле ошол эле кендердинкварц кумдарынын дисперстик курамын аныктоо. Логарифмдик торду түзүү үчүн компью-тердик программа түзүлдү, анын жардамы менен кум бөлүкчөлөрүнүн фракталдык өлчөмүнтабуу үчүн параметрди (бурч тангенси) аныктоого болот. Өзүнө окшоштук теориясынын не-гизинде Таш-Көмүр жана Озгур кендериндеги кварц кумунун бөлүкчөлөрүнүн фракталдыкөлчөмүн эсептөө модели түзүлгөн.