ДЕШИФРАТОРДУН СИНТЕЗДЕЛИШИНИН КОМПЬЮТЕРДИК МОДЕЛИН ТҮЗҮҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
акалада бинардык коддорду ондук коддорго айландыруучу комбинациялык түзүлүш болуп эсептелинген дешифраторлор анализденип чыгылды. Ошондой эле экилик дешифраторлордун башкаруучу кирүүлөрү жок болгон учурда жана стробирленген учурдагы схемалары жана чындык жадыбалдары салыштырылып каралды. Комбинациялык схемаларды иштеп чыгууда анализ жана синтез маселелелерин чечүүгө туура келе тургандыгы эске алынып, 3х8 дешифраторунун синтезделиши толугу менен ачылып берилип, схемасы түзүлдү жана иштөө принциби кеңири түшүндүрүлдү. Дешифратордун иштөөсүн компьютерде моделдештирүү үчүн бир нече программалык пакеттер анализденип чыгып, алардын ичинен коюлган маселени чечүү үчүн Scilab математикалык пакети колдонулду. Ошо менен катар эле дешифратордун схемасынын компьютердик – имитациялык моделин түзүүнүн усулу сүрөттөлүп берилди жана чындыгында эле кийирилген сигналдардын комбинациясына жараша дешифратордун бир гана чыгуусунда 1 деген маани алына тургандыгы далилденди.