ПИРОЛИЗДИК ТҮЗҮЛҮШТӨ ДАЯР БОЛГОН ПРОДУКЦИЯНЫ ТҮШҮРҮҮЧҮ МЕХАНИЗМИН ЖАКШЫРТУУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Бул макалада пиролиздик түзүлүштө даяр болгон продукцияны түшүрүүчү механизмин жакшыртуу каралган. Пиролиздик түзүлүштүн жардамы менен Кыргызстандын түштүк аймагындагы төмөнкү сорттогу көмүрлөрдү жакшыртуу өткөрүлөт. Белгилүү пиролиздик түзүлүштөрдүн конструкцияларында даяр болгон продукцияны - жарым коксту түшүрүү үчүн пиролиздик түзүлүштү оодаруу жолу колдун жардамы менен жүргүзүлөт, бул эмгекти көп талап кылуучу процесс болуп эсептелинет. Ал эми пиролиздиктүзүлүштүнкөлөмү бир тоннага чейин же андан көп болгон конструкциясын өндүрүштө колдонуу үчүн, анда көтөрүүчү механизм керек жана ошол эле учурда тейлөөчү жумушчунун саны да көбөйөт. Макаланын максаты болуп пиролизди түзүлүштө даяр продукцияны түшүрүүнү тездетүү болуп саналат, бул үчүн пиролиз түзүлүштүн төмөнкү каптал жагында даяр продукцияны алуу үчүн өзүн-өзү төгүүчү терезе каралган. Өзүн-өзү төгүүчү терезе пиролиздик түзүлүштө бекитилген багыттоочу түзүлүштө орнотулат, ал эми даяр продукцияны түшүрүү үчүн багыттоочу түзүлүштө орнотулган өзүн-өзү төгүүчү терезени жогору көтөрүү керек жана дал ошол учурда түшүрүү процесси ишке ашат. Жаңыртылган пиролиздик түзүлүштөн алынган продукцияларды Республиканын жылуулук-энергетика тармагында колдонууга багытталган.