РАБҒУЗИДІҢ «ҚИССАСУЛ-ӘНБИЯ» ШЫҒАРМАСЫНДАҒЫ АРАБ, ПАРСЫ СӨЗДЕРІ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Жазба ескерткіштер тіліндегі араб, парсы сөздерінің тіліміздің баюына, сөздік қорымыздың молаюына қосқан үлесі мол. Олай болса, халық қазынасы ретіндегі жәдігерлер тіліндегі кірме сөздерді лингвистикалық тұрғыдан талдап, қыр-сырын ашу, қазіргі тілімізбен, сол түпнұсқа тілдерімен салыстыру арқылы даму, өзгеру динамикасын анықтау көкейтесті мәселелердің бірі болып табылады. Осы мақсатта мақалада орта ғасыр жазба ескерткіші болып саналатын Рабғузидың «Қиссас-ул-әнбия» ескерткіші тіліндегі араб, парсы сөздеріне талдау жасалынды. Араб, парсы сөздерінің тіліміздегі өзгеру сипаты ретінде дыбыстық, тұлғалық, мағыналық жағынан әртүрлі сипатқа ие болуы сөз болды. Дыбыстық өзгерістер мен дыбыстық сәйкестіктер олардың даму жолын көрсетеді. Дыбыстық, құрылымдық жағынан ерекшеліктер, лексикалық сөздік қорының құрамы, сөйлем құрылысы жағынан зерттелуі ескерткішке тән тілдік жүйесінен анықталады.