«МАНАС» ҮЧИЛТИГИНИН КЫРГЫЗ ЭПИКАЛЫК ПОЭЗИЯСЫНДАГЫ ОРДУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Кыргыз элинин эпикалык чыгармачылыгынын калыптанышынын бардык кубулуштарын изилдөө азыркы адабияттаануунун маанилүү методолоиялык негиздеринен болуп саналат. Дүйнө элдеринин адабияттаануусу сыяктуу эле, кыргыз адабияттаануусунун пайда болуу булагы, бир нече баскычтары аркылуу калыптангандыгы белгилүү. Кыргыз элинин «Манас» үчилтигинде фольклор менен адабияттын тыгыз байланышы ишке ашкан. Бул жагынан алганда, кыргыз элинин «Манас» үчилтиги эпикалык чыгармачылыктын архаикалык-мифтик, тарыхый-баатырдык жана башка көптөгөн катмарларынан туруп, улам кийинки тарыхый окуяларды, жанрларды да өзүнө сиӊирип отурган. Кезегинде жазма адабий жанрлардын (эпос, лирика, драма) элдик эпостордо эле иштелип чыгышын шарттаган.