АСТЫҢКЫ ПЕРМДИН КОНГЛОМЕРАТТАРЫНДАГЫ ЭКЛОГИТ СЫНЫКТАРЫНЫН ПАЙДА БОЛУУ ШАРТТАРЫ, АТБАШЫ КЫРКА ТООСУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Атбашы кырка тоосундагы астыңкы пермдин (арпа свитасынын) конгломераттарынынарасындагы эклогит сыныктарынын петрологиялык, минералогиялык жана геохимиялык мүнөздөмөлөрү изилденип, эклогиттердин пайда болушунун Р-Т шарттары аныкталды. Бул эклогиттер негизинен гранат, омфацит, эпидот, глаукофан, хлорит, слюда, кварц жана акцессордук минералдардан турат. Эклогиттер океандык арал тоосунун жана орто океан кыркаларынын (MORB) базальттарынан пайда болуп, эпидот-глаукофансланец фациясынан баштап жогорку басымдагы (T = 490–590 °C; P = 15 кбар) эклогит фациясына чейин прогрессивдүү метаморфизмге дуушар болуп, андан кийин жашыл сланец фация шартындагыретрограддык өзгөрүүлөргөөткөн. Конгломераттардагы эклогит сыныктарынын пайда болуу Р-Т шарттары Чолоктөр подкомплексинин эклогиттеринин эволюциясына окшош.