ТЕЗ ЖАНА УЗАККА СОЗУЛГАН ЧОПО ЖЕР КӨЧКҮЛӨРҮН ИЗИЛДӨӨ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Тез жана узун чопо жер көчкүлөрүн изилдөөнүн жыйынтыктары сунушталды. Геомассанын жер көчкүнүн жылышын шарттаган үч механизм түшүндүрүлдү: тартылуу күчтөрүнүн таасири астында, айдоо жана жер көчкүнүн керебетин трассалардын түбү боюнча майлоо. Тартылуу күчтөрү олуттуу геомассалардын узак аралыкка жылышын камсыз кыла албасы аныкталды. Майлоо жер көчкүнүн геомассасы жылган мезгилде жаан-чачындын кириши же астындагы тоо тектеринин катмарын геохимиялык жол менен өзгөртүү жолу менен пайда болот. Үчүнчү механизм-жер көчкүнүн төмөнкү катмарынын нанобөлүкчөлөрүнүн табигый нанобөлчөк катары катышуусу.