ТЯНЬ-ШАНДАГЫ ПАЛЕОСУБДУКЦИЯ ЗОНАЛАРЫНДА ОКЕАНДЫК ЖЕР КЫРТЫШЫНЫН КОНТИНЕНТТИК КЫРТЫШКА АЙЛАНЫШЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Тянь-Шандын метаморфикалык комплекстери метапелиттерден жана метабазиттерден (эклогиттер, гранат амфиболиттери, амфиболиттер) түзүлүп, алар субдукция зонасында 80–130 км тереңдикке чөгүп, жогорку жана өтө жогорку басымдын шарттарында метаморфизмге дуушар болгон.Каралып жаткан комплекстерде баштапкы базальттык океандык кыртыш (метабазиттер) жана кээ бир континенттик кыртыш тоо-тектери (метапелиттер) субдукция учурунда жогорку мантиянын тоо тектерине айланган жана эксгумация учурунда континенттик кыртыштын тыгыздыгына туура келген тектерге кайра өткөн. Демек, субдукция каналында океандык кыртыш континенттик кыртыштына айланган.