ДЕНЕ ТАРБИЯ САБАКТАРЫНЫН МАКСАТ- МИЛДЕТТЕРИНИН АРТЫКЧЫЛЫКТУУ БАГЫТТАРЫН ИЗИЛДѲѲ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2021)
Мектепте дене тарбия сабактарынын максаты «Орто мектептин5-9-класстары үчүн «Дене тарбия» предмети боюнча стандартта» чагылдырылып,окутуунун натыйжаларын баалоонун үлгүсү, эталону, модели катары кабылданат.Макалада 5-9-класстардын окуучулары, ата-энелер, дене тарбия мугалимдери жанаболочок мугалимдерден турган төрт топтун аталган стандартта белгиленген максаттардынкайсынысына артыкчылык бере тургандыгы изилденди. Респонденттер 14 максаттыничинен эӊ маанилүү, артыкчылыктуу деп белгилеген 7 максат жыштыктын кайталанышынажана ага байланыштуу пайыздарга баа берүү менен ѳлчѳндү. Алынган натыйжалар денетарбиясы тууралуу билимдерге байланыштуу максаттар кыймылдык ѳнүгүү максаттарынасалыштырмалуу окуучулар тобу тарабынан артыкчылыктуу багыт катары бааланбайтургандыгын кѳрсѳттү. Мектептерде дене тарбия сабактарынын максат, милдеттеринаныктоодо, болочок мугалимдерди даярдоодо, спорттук иш-чараларда окуучулардынадептик-руханий баалуулуктарын, сергек жашоо образы тууралуу билимдерин ѳнүктүрүүмаселелерине орчундуу маани берүү сунушталды.