СИСТЕМАЛАРДЫН КОШ КУРАМДУУЛУГУНУН АЖЫРАГЫС БАЙЛАНЫШ ЗАКОНУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2021)
Системанын курамын, түзүлүшүн жана жашоо формасын физикалыкчоңдуктар менен алмаштыргандагы формула анда эки субстанция бар экенин көргөзөт:материялык мейкиндикке оролгон нерсе менен энергия жана материясыз убакытка оролгонэнтропия менен информация. Булар бири-бирине конъюнкциялык катнашы менен, б.а.милдеттүү түрдө, эч качан ажырагыс жаратылыш законуна мүнөздө байланышкан. Ошентип,мурда белгисиз болгон системалардын кош курамдуулугунун ажырагыс байланыш законуачылды. Анын таасири системалардын бардык: физикалык, биологиялык жана социалдыккласстарына тийет. Ошондуктан жаңы ачылган закон жаратылыштын бардыгын камтыган,негизги, дүйнө куруучу закон даражасына ээ.