НУКЛЕИН КИСЛОТАЛАРЫН КЕМИРҮҮЧҮЛӨРДҮН ИЧКИ ОРГАНДАРЫНАН БӨЛҮП АЛУУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2021)
Нуклеин кислоталарын кемирүүчүлөрдүн ички органдарынан бөлүп алуубоюнча изилдөө иштери Кыргыз Республикасынын улуттук Илимдер Академиясынын Биотехнология институтунда биотехнология жана тамактануу лабораториясында жүргүзүлдү.Бул изилдөөнүн максаты - кемирүүчүлөрдүн ички органдарынан нуклеин кислоталарынбөлүп алуу ыкмаларын изилдөө. Изилдөөнүн жүрүшүндө биологиялык объектилердин аркандай үлгүлөрүнөн ДНКны жана РНКны бөлүп алуу жолдору өздөштүрүлдү. Үлгүлөрдөнбөлүнүп алынган ДНКны жана РНКны сапаттык жана сандык каттоонун ыкмасы NanoDrop2000 спектрофотометр менен жүргүзүлдү. Изилдөөнүн жыйынтыгында, 25 ДНК жана 24РНК үлгүлөрү жол берилүүчү чектелген концентрацияга ээ болушкан 84,3төн 630,5кечейин, бул аларды андан ары изилдөө үчүн колдонууга мүмкүндүк берген.