(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада өлкөдөгү мамлекеттик саясат менен саламаттыкты сактоо секторунун өз ара байланышы, ошондой эле анын саламаттыкты сактоодогу стратегиялык иши жөнүндө маалымат берилген. Бул ошондой эле өлкөнүн социалдык-экономикалык өнүгүүсү калктын саламаттыгын сактоодо жана саламаттыкты сактоо тармагын өнүктүрүүдө олуттуу роль ойноорун көрсөтөт. Саламаттыкты сактоо тармагы өлкөнүн негизги тармактарынын бири катары калкка сапаттуу жана жеткиликтүү кызмат көрсөтүүгө милдеттүү экени баса белгиленди. Ошондуктан, мамлекеттик саясат олуттуу реформаларды жана саламаттыкты сактоо системасын модернизациялоону толук колдоого алышы керек. Болбосо, өлкөнүн калкынын ден соолугун чыңдоо жана жеткиликтүү медициналык жардамды өнүктүрүү олуттуу кыйынчылыктарды жаратат. Саламаттыкты сактоо системасы менен мамлекеттин кызматташтыгы бир катар кыйынчылыктарды жеңүүдө чечүүчү мааниге ээ. Автор олуттуу, курч эпидемия шартында саламаттыкты сактоонун бардык тармактары өз алдынча күрөшө албайт деп баса белгилейт. Мисалы, Кыргызстанда COVID-19 эпидемиясын саламаттыкты сактоо тармагынын күчү менен гана эмес, республикалык, облустук, райондук жана жергиликтүү бийлик органдарынын жардамы менен жеңгенибизди кошумчалоого болот.