(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада Кыргыз Республикасында өндүргүч күчтөрдү өнүктүрүү жана бөлүштүрүүгө байланыштуу теориялык жана методологиялык маселелер каралат. Акыркы он жылдагы өлкө боюнча өндүргүч күчтөрдүн бөлүштүрүлүшүн талдоо негизинде, өлкө бирдей эмес, кемчиликтүү жана системалуу жана илимий мамиленин жоктугу жөнүндө тыянак чыгарылат. Бул каалабаган кесепеттерге алып келет, анын ичинде аймактар боюнча жашоо деңгээлинин ар кандай болушу, ички жана тышкы миграция, өнөр жайдын жана калктын бир агломерацияга ашыкча топтолушу. Эл аралык тажрыйбага жана өндүрүштү уюштуруудагы учурдагы тенденцияларга — кластерлөө, адистешүү, атайын зоналарды түзүү ж.б. — таянып, өндүргүч күчтөрдү келечекте бөлүштүрүү критерийлерин аныктоо боюнча сунуштар берилген.