(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада алыскы жана жакынкы чет өлкөлөрдөгү алгачкы текшерүү органдарынын кылмыш-жаза процесстик аспектилери каралат. Автор ар кандай моделдерге карабастан, иликтөө өз ордун ээлейт жана кылмыштуулуктун көрүнүштөрү менен күрөшүүдө маанилүү ролду ойнойт. Мындан тышкары, авторлор атамекендик укуктук системаларды модернизациялоодо түзүлгөн баалуулуктарды жана улуттук өзгөчөлүктөрдү эске алуу зарыл деп эсептешет. Кыргыз Республикасында алгачкы текшерүүнүн деталдуу регламенттелген процесстик формасы жок. Кыргыз Республикасынын кылмыш-жаза процессинде жазык ишин козгоо стадиясы бар, алгачкы текшерүү сотко чейинки өндүрүштө жүргүзүлөт жана окуянын издерин сактоо боюнча чараларды көрүү, тергөөчүнүн, прокурордун ж. б. тапшырмаларын аткаруу максатын көздөйт. Иликтөө институтунун проблемалары мындан аркы илимий изилдөөлөрдү талап кылат деген тыянак баса белгиленет.