(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макала Х1Х - ХХ кылымдын башындагы заманчы акындардын (де-модернисттер) дүйнөкараштары кыргыздардын 1916 жылдагы антиколониалдык көтөрүлүшүндөгү идеологиялык факторлорду шарттаган себеп катары талдоого алынды. Изилдөөнүн максаты Орус империясынын колониалдык модернизациялоосуна “заманчылардын” идеологиясы рухий, интеллектуалдык каршы чыгуу формасы болгонун жана 1916 жылдагы көтөрүлүштүн алдында коомдук аң сезимдеги нааразычылыктардын калыптанышында аткарган ролун айкындоо. !916 жылдагы көтөрүлүш колониалдык басмырлоого жооп гана эмес, империялык модернизациялоо долбоору менен көчмөн коомдун салттуу дүйнөкарашынын ортосундагы терең идеологиялык келипестигинин жыйынтыгы.