(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Адамзат бара-бара массалык байланыш каражаты боло турган Интернетти ачып,көптөгөн окумуштуулар, маалыматтык коомду изилдөөчүлөр тарыхый өнүгүү этаптарын өнөр жай же айыл чарба прогресси менен эмес, байланыш прогресси менен түшүндүрүп келүүдө. XX кылымдын 20-30-жылдарынан баштап эле бир катар окумуштуулар «индустриалдык цивилизациянын» кыйрашын, «маалымат жана кызмат көрсөтүү коомунун» келишин, «маалыматтык өндүрүштүн» эң маанилүү улуттук продуктыга айланышын алдын ала айтышкан. Микропроцессордук технологияга, компьютердик тармактарга, маалыматтык технологияга, телекоммуникациялык байланышка, Интернетке негизделген ар кандай системалар маалыматтык коомдун материалдык жана технологиялык базасы болуп саналган маалымат агымдарынын кыймылын камсыз кылат. Маалыматтык коомдун көрүнүшү - бул адамдардын бирдиктүү компьютерлештирилген жана маалыматтуулуктун ишмердүүлүгүн т.а. маалыматты иштетүүгө багытталат, ал эми материалдык өндүрүш жана энергия өндүрүү автоматташтырылып, маалыматтык технология глобалдык мүнөзгө ээ болуп, адамдын ишмердүүлүгүнүн бардык чөйрөлөрүн камтыйт.