(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макала санарип доорундагы алгоритмдик рационалдуулук шартында адам болмушунун экзистенциалдык категорияларынын өзгөрүүсүн философиялык талдоого арналган. Алгоритмдик рационалдуулук техникалык курал катары гана эмес, жүрүм-турумду эсептелүүчү процесс катары түшүндүргөн жаңы онтологиялык орнотуу катары каралат. Экзистенциалдык философиянын (Кьеркегор, Хайдеггер, Сартр) алкагында эркиндик, кооптонуу, күнөө, долбоорлуулук, маани жана жоопкерчилик түшүнүктөрү талданат. Санариптик чөйрөдө бул категориялар жоголбой, тескерисинче, өзгөрүп, субъектти ыктымалдык модельге кыскартуунун чегин көрсөтөрү негизделет. Жоопкерчилик автордук акт катары алгоритмдик онтологиянын чеги жана XXI кылымдагы субъекттүүлүктүн шарты катары каралат.