(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макала билим берүү чөйрөсүндө ЖИ-котормочулардын эффективдүүлүгүн изилдөөгө арналган. Мында Google Translate, DeepL, Yandex Translate жана GPT негизиндеги моделдер сыяктуу заманбап нейрондук тармактык котормо системалары каралат, алардын мүмкүнчүлүктөрү жана чектөөлөрү талданат. ЖИ колдонуунун артыкчылыктары, анын ичинде чет тилдик булактарга ыкчам жетүү, окуучулардын деңгээлине ылайык материалдарды адаптациялоо жана билингвалык окутууну колдоо, анализделет. Ошол эле учурда тобокелдиктер жана чектөөлөр каралат: терминологиядагы каталар, контексттин бурмаланышы, студенттердин өз алдынча иштөө көндүмдөрүнүн төмөндөшү жана педагогикалык-этикалык маселелер. Иш ЖИ-котормочуларды сыни жана көзөмөлдөлгөн түрдө колдонуу зарылдыгын негиздейт жана билимдин сапатын жана академиялык стандарттарды сактоо менен окуу процессине интеграциялоо боюнча сунуштарды иштеп чыгат.