(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада Тажикстан аймагында жашаган кыргыздардын тарыхый калыптанышы, демографиялык абалы жана маданий өзгөчөлүктөрү каралат. Айрыкча Памир тоолорунун аймагында, негизинен Мургаб районунда жашаган кыргыздардын тарыхый көчүп-конуу процесстери, чарбалык маданияты жана социалдык түзүлүшү талдоого алынат. Макалада кыргыздардын бул аймакка жайгашуусунун тарыхый себептери, совет мезгилиндеги социалдык-экономикалык өзгөрүүлөр жана эгемендүүлүк мезгилиндеги миграциялык процесстердин таасири каралат. Ошондой эле Памир кыргыздарынын этникалык иденттүүлүгүн сактап калуудагы тил, салт жана маданий баалуулуктардын ролу белгиленет. Изилдөөнүн жыйынтыгында Памир кыргыздары Борбордук Азиядагы кыргыз диаспорасынын өзгөчө тарыхый жана маданий бөлүгү экендиги аныкталат.