(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада вирустун ар кандай штаммдарына негизделген инактивацияланган Ньюкасл оорусуна каршы вакциналардан келип чыккан эмдөөдөн кийинки иммунитеттин узактыгын салыштырып баалоонун натыйжалары келтирилген. Ла Сота штаммы кыска мөөнөттүү иммундук жоопту жаратат, ал эми H штамы узакка созулган коргоону пайда кылды. Гуморалдык иммунитеттин эң узак мөөнөтү (20–22 жумага чейин) ПМВ-1/курица/Астана/49/98 штаммынын негизиндеги вакцинада байкалган. Montanide ISA 70 жана ISA 78 майлуу адъюванттарын колдонуу иммундук реакцияны күчөтүп, узартты. Бул маалыматтар Ньюкасл оорусуна каршы узакка созулган коргоочу таасири бар вакциналарды жасалууда жергиликтүү вирус изоляттарын жана заманбап адъюванттарды колдонуунун натыйжалуулугун ырастайт.