(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Изилдөөдө формалин жана β-пропиолактон колдонуу менен химиялык инактивдөөнүн шарттарынын А/H5 канаттуу тумоо вирусуна тийгизген таасири салыштырылган. Изилдөөнүн максаты- вирустук суспензияны толук инактивдөөдөн өткөрүп, антигендик активдүүлүгүн сактоого шарт түзүү, формалиндин акыркы концентрациялары 0,05 % жана 0,1 %, ошондой эле β-пропиолактондун акыркы концентрациялары 0,025 % жана 0,05 % колдонуу менен аныктоо. Изилденген вирус штаммы үчүн оптималдуу шарттар төмөнкүчө болду: формалин 0,05 % - 16 саатта, температурасы 37 ± 0,5 °С жана β-пропиолактон 0,025 % - 4 саатта, температурасы 4 ± 0,5 °С. Изилдөө жүрүп жаткан канаттуулардагы экспериментте, оптималдуу шартта инактивделген вирус штаммы спецификалык антителолордун титрин жогорулаткандыгы белгиленди. Алынган маалыматтар боюнча вирус штаммдарынын инактиванттарга карата ар кандай сезгичтигин эске алуу менен инактивдөөнүн процессин оптималдаштырууга жана канаттуулардын тумоосуна каршы эффективдүү вакциналарды иштеп чыгууга мүмкүнчүлүк көрсөтөт.