(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада ЖОЖдордо болочок башталгыч класс мугалимдеринин технологиялык маданиятын калыптандыруунун модели негизделген. Моделди негиздөөдө илимде топтолгон изилдөөлөрдөгү рационалдуу идеялар; башталгыч класс мугалимдеринин кесиптик педагогикалык компетентүүлүктөрүнө коюлган талаптар; башталгыч класс мугалимдерин даярдоо чөйрөсүндө иштеген эксперттердин пикирлери эске алынган. Эксприменталдык изилдөө процессинде моделдештирүү методун жетекчиликке алуу менен болочок башталгыч класс мугалимдеринин технологиялык маданиятын калыптандыруунун максаты, принциптери, структуралык компоненттери, критерийлери, алардын көрсөткүчтөрү, деңгээлдери, педагогикалык шарттары ичине алган системасын иштеп чыктык. Жогорку кесиптик педагогикалык билим берүүнүн контекстинде реалдуу педагогикалык процессте башталгыч класс мугалиминин технологиялык маданиятын клыптандыруунун модели долбоорлоо, нормативдик жана рефлексивдик функцияларды аткарат. Түзүлгөн модель комплекстүүлүк жана системдүүлүк, аң-сезимдүүлүк жана активдүүлүк, инновациялуулук, интеграциялоо, контекстик мамиле, вариативдүүлүк, интерактивдүүлүк сыяктуу принциптерге негизделет.