(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада кыргыз элинде улууларды урматтоо салтынын муундан муунга сакталып өтүшүнө таасир эткен социалдык-педагогикалык механизмдер талданат. Эмпирикалык материалдардын жана теориялык булактардын негизинде улууларды урматтоону камсыздаган адептик нормалардын туруктуулугу үй-бүлө жана коомдук чөйрөдө колдонулган элдик тарбиянын натыйжалуу методдору менен каражаттарына тыгыз байланышта экендиги көрсөтүлөт. Г.Н. Волков, А. Измайлов, А. Алимбеков, Р. Умарова ж.б. изилдөөчүлөрдүн эмгектерин таяныч кылуу менен балдардын аң-сезимин, жүрүм-турумун жана баалуулук багыттарын калыптандырган элдик педагогикалык методдор системалаштырылат. Изилдөөдө аң-сезимди калыптандыруу, жүрүм-турумду жөнгө салуу жана жүрүм-турумду стимулдаштыруу өңдүү негизги методдук топтор белгиленип, аңгемелешүү, үлгү болуу, түшүндүрүү, бата берүү, кыйытып айтуу жана башка салттык ыкмалардын мазмуну ачып берилет. Жыйынтыктар элдик педагогиканын балдарды улууларды урматтоого тарбиялоодо күчтүү социалдык-маданий механизм бойдон калып жатканын тастыктайт.