(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада Борбордук Кызылкум чөлүнүн төмөнкү сорттогу фосфат тектеринен алынган нымдуу процесстеги фосфор кислотасынын (ФКК) концентрациясын жогорулатуу менен жогорку сапаттагы фосфор жер семирткичтерин өндүрүү технологиясы сунушталат. Фосфат кенинен чыккан кошулмалар ФККга өтүп, акыркы продуктта жол берилген деңгээлден ашып кеткендиктен, кислотаны тазалоо жана концентрациялоо талап кылынат. P₂O₅ курамы 25,13–27,5% болгон ФКК алуу үчүн эки баскычтуу буулануу ыкмасы колдонулган. Концентрация учурундагы курамдык өзгөрүүлөрдү көзөмөлдөө үчүн төрт ФКК үлгүсү жана 16 үлгү талданган. Магнийге бай чөкмөнү (40–46% P₂O₅) алып салуу процесстин натыйжалуулугун жогорулатат. Концентрацияланган кислоталар (45–55% P₂O₅) жогорку сапаттагы минералдык жер семирткичтерди өндүрүүгө мүмкүндүк берет.