(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Никель оксиддеринин инфракызыл жутулуу спектрлерин изилдөө илимий жана практикалык жактан маанилүү, анткени бул материалдар өнөр жайда, энергетикада, электроникада жана каталитикалык процесстерде кеңири колдонулат. Иштин актуалдуулугу физика-химиялык касиеттерин көзөмөлдөөгө мүмкүн болгон материалдарды алуу зарылдыгы менен түшүндүрүлөт. Изилдөөнүн максаты — никель оксиддеринин түзүлүштүк өзгөчөлүктөрүн жана курамын аныктоо, ошондой эле синтез шарттарынын алардын касиеттерине тийгизген таасирин изилдөө. ИК-спектроскопия ыкмасы химиялык байланыштардын мүнөзүн, металлдын кычкылдануу даражасын жана тордогу кемтиктерди аныктоого мүмкүндүк берип, NiOну изилдөөнүн маанилүү куралы болуп саналат.