(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада Өзгөн көмүр бассейининЧангент таш көмүрүнүн жана кыргыз (грек) жаңгак көмүрүнүнпиролиз процесси учурундагы температура жана ажыроо убактысына жараша газдык фазадагы компоненттердин (CO₂, CnHm, CO, H₂S, CH₄) өзгөрүшү изилденди. Газдардын курамы СИГНАЛ-Н жана СИГНАЛ-ЭМ газоанализаторлорунун жардамы менен 300–800°C температуралык диапазонунда жана 0,3–1,0 с убакыт интервалында аныкталды. Алынган маалыматтарга ылайык, CO₂ жана CH₄ газдарынын негизинен төмөнкү жана орто температураларда чыгуусу басымдуулук кылса, H₂S жана CO концентрациясы температура жогорулаган сайын көбөйгөнү байкалды. Углеводороддор (CnHm) орто температуралык зоналарда активдүү көбөйүп, жогорку температурада азая баштады. Алынган натыйжалар көмүр пиролизи процессинин газдык продукттарын эффективдүү пайдалануу жана технологиялык режимдерди оптималдаштыруу үчүн маанилүү маалыматтарды берет.