(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада Ош шаарындагы жол кыймылынын учурдагы абалы жана транспорттук көйгөйлөр талданды. Изилдөөнүн негизги максаты – шаар ичинде автотранспорт каражаттарынын санынын көбөйүшүнө байланыштуу пайда болгон тыгындардын себептерин аныктап, аларды чечүүнүн илимий негизделген жолдорун табуу болду. Жүргүзүлгөн изилдөөлөр көрсөткөндөй, акыркы жылдары Ош шаарында транспорттук агымдын кескин өсүшү байкалууда. Бул көрүнүш айдоочулар үчүн да, жөө жүргүнчүлөр үчүн да олуттуу кыйынчылыктарды пайда кылды. Өзгөчө автотранспорт каражаттарынын тыгыны, коомдук транспорттун жетишсиздиги жана жол кыймылынын коопсуздугунун төмөндөшү шаардык инфраструктуранын негизги көйгөйлөрүнө айланды. Авторлор тарабынан бул көйгөйлөр талданып каралып, жыйынтыгында аларды чечүү жолдору сунушталды.