(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада рейтингдик системанын жогорку билим берүүнүн сапатына жана жеткиликтүүлүгүнө тийгизген таасири каралат. Рейтингдин жогорку окуу жайларында атаандаштыкка жөндөмдүүлүгүн жогорулатуудагы жана билим берүү кызматтарынын керектөөчүлөрү үчүн багыт берүүчү куралы катары белгиленет. Улуттук жана эл аралык рейтингдердеги азыркы тенденциялар талданат, алардын негизги көрсөткүчтөрү жана баалоо ыкмалары аныкталат. Өзгөчө көңүл Кыргыз Республикасынын жогорку окуу жайларынын стратегиялык өнүгүүсүнө рейтингдердин тийгизген таасири бурулат. Анын ичинде билим берүү программаларын өркүндөтүү, ишмердүүлүктүн натыйжалуулугун жогорулатуу жана дүйнөлүк билим берүү мейкиндигине интеграциялоо маселелери каралат. Системалуу талдоо жана моделдөө ыкмаларынын негизинде баалоонун объективдүүлүгүн жана критерийлердин ачык-айкындуулугун камсыз кылган институционалдык жана программалык рейтингдик системаны иштеп чыгуу боюнча ыкма сунушталат. Ошондой эле жогорку окуу жайларынын билим берүү ишмердүүлүгүндөгү рейтинг маселесине арналган изилдөөлөрдүн обзору жана талдоосу келтирилген. Университеттердин билим берүү ишмердүүлүгүнүн рейтингдик системасынын методологиясы иштелип чыгып берилген