(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада геология жана пайдалуу кендерди чалгындоо боюнча актуалдуу маселелерди чечүү үчүн маалыматтарды иштеп чыгуу жана аларды колдонуу үчүн заманбап интеллектуалдык системасын комплекстүү талдоо жүргүзүлөт. Мындай системалардын архитектурасы, анын ичинде машинаны үйрөнүү ыкмалары, нейрон тармактары, чоң маалымат технологиялары жана геомаалыматтык системалар каралат. Өзгөчө көңүл практикалык маселелерди чечүүгө бурулду: геофизикалык маалыматтарды автоматтык түрдө интерпретациялоо, кен байлык объектилерин болжолдуу картага түшүрүү, үч өлчөмдүү геологиялык моделдерди куруу жана чалгындоо иштерин пландаштыруу үчүн сунуштоочу системаларды түзүү. Муңайгаз жана катуу кендик тармактардын мисалдарын талдоонун негизинде интеллектуалдык системаларды киргизүү болжолдордун тактыгын 20-30% га жогорулатууга, маалыматтарды чечмелөө мөөнөтүн 3-5 эсеге кыскартууга жана чечим кабыл алууда финансылык тобокелдиктерди азайтууга мүмкүндүк берери көрсөтүлгөн