(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада чоң көлөмдөгү таш блокторун жардыргычсыз бөлүү максаты үчүн термит аралашмасын колдонуу мүмкүнчүлүгүнө баа берилген. Жогорку температурадагы локалдуу жылуулуктун гранит, диабаз жана акиташ блокторун майдалоого тийгизген таасирин аныктоо боюнча стенддик сыноолордун жыйынтыктары келтирилген. Жогорку температуралуу локалдашкан жылуулуктун таасиринин эсебинен талкалоо учурундагы кондициялык фрагменттердин үлүшү 70–75 % чейин жогорулап, иш аткаруу убактысы бир блокко 20-25 мүнөткө чейин кыскарышы айкындалган. Жаракалардын багыттуу пайда болуу механизмине чектөө жараткан тоо тектин нымдуулугу, анын тегиздигин камсыздоо жана өнөр-жайлык коопсуздук маселелери талдоого алынган. Иштин өзгөчөлүгү — катуу тоо тектерди майдалоодо термит технологиясынын натыйжалуулугун практикалык жактан негиздөө жана аны рационалдуу колдонуунун шарттарын аныктоо болуп саналат. Жумуштун жыйынтыктарын таш казуучу каръерлерде жана кайра иштетүүчү ишканаларда колдонууга болот