(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул жумушта изилдөөнүн предмети болуп энергетика тармагында болуп жаткан өзгөрүүлөрдүн контекстинде экологиялык көйгөйлөрдүн пайда болуу шарттары жана аларды чечүү үчүн маалыматтык жана методологиялык ыкмаларды колдонуу жолдору талданат. Изилдөөнүн максаты аймактагы энергиянын кайра жаралуучу булактарын колдонуу өзгөчөлүктөрүн талдоонун негизинде экологиялык көйгөйлөрдү чечүү жолдору статистикалык ыкмалар аркылуу талданат. Изилдөөнүн жыйынтыгында аймактагы өндүрүлгөн жана иштетилип жаткан энергия булактары аркылуу пайда болгон экологиялык көйгөйлөрдү чечүү жолдору аныкталат. Изилдөөнүн алынган жыйынтыктарынын практикалык мааниси энергетика тармагындагы өзгөрүүлөрдү эске алуу менен экологиялык көйгөйлөрдү чечүүдө усулдук ыкмаларды колдонуу аркылуу чечүүгө багытталган. Изилдөөнүн жаңычылдыгы тармактагы экологиялык көйгөйлөрдү чечүүдө тиешелүү жоболордун иштелип чыгуусу жана алардын энергетика тармагында колдонуу мүмкүнчүлүгүнө жетишүү болуп саналат. Изилдөөлөрдүн натыйжаларын тармактык өндүрүшкө киргизүүдө тиешелүү адистердин сунуштарын эске алуу менен энергетика тармагындагы өзгөрүүлөргө ылайык экологиялык көйгөйлөрдү чечүүдө колдонууга болот.