(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул документ шаар көчөлөрүндөгү колдонмолор үчүн жаңы 3D күн-шамал гибриддик микроэнергиялык түзүлүштү иштеп чыгат. Күн модулу 21% эффективдүүлүгү менен алты трапеция түрүндөгү кремний күн панелинен турат. Фотоэлектрдик модулдун оптималдаштырылган пирамидалык дизайны күндүн экспозиция убактысын 4 саатка узартуу менен жалпак күн панелдерине салыштырмалуу 42,5% көбүрөөк энергия өндүрүүгө алып келет. 6–8 рад/с бурчтук айлануу ылдамдыгында фотоэлектрдик модулдун бетинин температурасы 1,3–1,87 °C/мин төмөндөйт, ал эми чыгуучу кубаттуулугу иштөө чыңалуусун 0,1–0,27 В жогорулатуу менен жогорулайт. Вертикалдык огу шамал турбинасы күндүз фотоэлектрдик модулдун бетинин ашыкча ысып кетүүсүнө жол бербейт жана түнкүсүн кошумча электр энергиясын өндүрүү үчүн шамал энергиясын колдонууга мүмкүндүк берет. Аппарат трассаларда тынымсыз унаа кыймылы учурунда пайда болгон шамалдын төмөн ылдамдыгында (v = 0,5–2 м/сек) эффективдүү иштейт. Система энергия блогунун автономдуу иштешин камсыз кылуучу аккумулятордук батарея менен жабдылган. Кубаттуулугу бир нече киловаттга чейинки микро-энергетикалык системаны кенири жайылтуу учун мумкунчулуктер керсетулду.