(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада эки беттүү фотоэлектрдик панелдердин (ФП) жардамы менен күн радиациясын электр энергиясына айландыруу процесси каралат. Эки тараптуу ФП панелдери салттуу бир беттүү панелдерге салыштырмалуу аянт бирдигине көбүрөөк энергия өндүрүү жөндөмдүүлүгүнөн улам коммерциялык жана өнөр жай колдонмолору үчүн барган сайын популярдуу болуп баратат. Панелдердин арткы бөлүгүнөн пайда болгон кошумча энергия бир нече факторлорго, анын ичинде айланадагы беттерден жана жердин альбедосунан чагылган күн нурунун интенсивдүүлүгүнөн көз каранды. Атап айтканда, ачык түстүү же жылмаланган материалдар сыяктуу чагылтуу беттери эки жүздүү күн модулдарынын энергия түшүмүн бир топ жогорулата алат. Изилдөө панелдер астындагы орнотуу конфигурациясын жана жер үстүндөгү касиеттерин оптималдаштыруу жалпы системанын натыйжалуулугун олуттуу жогорулатууга алып келиши мүмкүн экенин көрсөтүп турат. Бул натыйжалар ар кандай климаттык шарттарда жогорку эффективдүү ФП системаларын долбоорлоо жана ишке ашыруу үчүн маанилүү натыйжаларга ээ