(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул жумушта Токтогул гидроэлектрдик станциясынын энергетикалык потенциалын моделдештирүү маселеси каралат. Изилдөөнүн максаты – климаттык жана гидрологиялык факторлорду эске алуу менен гидроэлектрдик станциянын кубаттуулугун жана энергия өндүрүшүн сандык баалоо. Моделдештирүүдө классикалык физикалык теңдеме P=η⋅ρ⋅g⋅Q колдонулуп, Python тилинде компьютердик программа түзүлдү. Реалдуу гидрометеорологиялык маалыматтар (суунун агымы, напор, температура, жаан-чачын) CSV форматта интеграцияланып, ай сайынкы жана жылдык энергия өндүрүшү эсептелди. Климаттык сценарийлер аркылуу температуранын +3 °C көтөрүлүшү энергия өндүрүшүн орточо 7 % кыскартары, ал эми жаан-чачындын 20 % көбөйүшү өндүрүштү 5 % га арттырары аныкталды. Streamlit платформасынын негизинде интерактивдүү веб-модель түзүлүп, параметрлерди өзгөртүү аркылуу реалдуу убакыт режиминде энергия потенциалы көрсөтүлдү. Изилдөөнүн жыйынтыгы Токтогул ГЭСинин ишин оптималдаштыруу жана климаттык өзгөрүүлөргө адаптацияланган энергетикалык стратегияларды иштеп чыгууда практикалык мааниге ээ