(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
ул изилдөө Аксу жылуулук электр станциясынын муздаткыч суусунун төмөн потенциалдуу жылуулугун Павлодар шаарынын “Усольский” микрорайонунун ысык суу менен камсыздоосуна пайдалануу мүмкүнчүлүгүн талдоого арналган. Иште “суу–суу” тибиндеги Mammoth MCRH-0140 жылуулук насостору негизиндеги системанын термодинамикалык жана техникалык-экономикалык анализинин натыйжалары келтирилген. Изилдөө көрсөткөндөй, жылуулук насосторунун натыйжалуулук коэффициенти (COP ≈ 3,6) жылуулук энергиясын өндүрүүдө отундун менчик сарпталышын кыйла кыскартууга жана көмүр кычкыл газынын жылдык бөлүнүп чыгышын 2500 тоннадан ашыкка азайтууга мүмкүндүк берет. Ошондой эле долбоорлонгон жылуулук насос станциясынын (ЖНС) негизги параметрлери, энергия керектөөсүнүн эсептик көрсөткүчтөрү, экономикалык натыйжа жана өзүн-өзү актоо мөөнөтү (болжол менен 5,9 жыл) көрсөтүлгөн. Сунушталган схема төмөн потенциалдуу булактарды шаардык жылуулук инфраструктурасына интеграциялоонун жогорку мүмкүнчүлүгүн көрсөтүп, Казакстанда төртүнчү жана бешинчи муундагы жылуулук менен камсыздоо системаларына (4GDH/5GDHC) өтүүнүн пилоттук үлгүсү боло алат.