(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада селендин организмдеги биологиялык ролу жана анын айлана-чөйрөдө таралышы, микрокапсуляциянын негизги ыкмалары, анын ичинде экструзия, кургатуу, эмульсия жана иондук гелация, ошондой эле алардын ар кандай тармактарда колдонулушу баяндалат. Бул технологияны мындан ары изилдөө жана өнүктүрүү перспективалары белгиленген, бул дары-дармектердин, косметикалык каражаттардын жана диеталык кошулмалардын сапатын жана натыйжалуулугун жогорулатуу эффективдүүлүгүн берет, бул өз кезегинде калктын саламаттыгына оң таасирин тийгизет. Макалада изилдөөнүн материалдары жана методдору, селенсурьмавиндүү кислотасынын калий тузунун микрокапсулала рынын моделдик курамы, моделдерин алуу, алынган микрокапсулалардын дүң жана жекече сүрөттөлүшү берилген, кургаткандан кийин селенсурьмавиндүү кислотасынын калий тузунун микрокапсулаларынын сүрөттөлүшү, микрокапсуланын оптималдуу моделдик курамын тандоонун негиздемеси, микрокапсуланын курамы, микрокапсулаларын алуунун технологиялык схемасы, изилдөөнүн жыйынтыгы боюнча селенсурьмавиндүү кислотасынын калий тузунун микрокапсулаларынын оптималдуу курамы жана экструзия ыкмасын колдонуу менен микрокапсулалардын технологиясы иштелип чыгып, өндүрүштүн технологиялык схемасы сунушталган.