(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул иште кычкылтек чөйрөсүнүн коргошун теллуриди (PbTe) негизиндеги тензочувствителдүү жука пленкалардын иштөө параметрлеринин деградациясына тийгизген таасири каралган. Көрсөтүлгөндөй, кычкылтектин пленканын бетинде жана көлөмүндө болгон өз ара аракеттенүүсү алардын электрондук касиеттерин кыйла өзгөртөт, айрыкча термоэлектрдик жана инфракызыл түзүлүштөрдүн иштөө температураларында. Аныкталгандай, кычкылтектин адсорбция процесси алгач бетинде башталып, андан кийин кычкылтек даналардын чек аралары боюнча диффузияланып, PbTe тыюу салынган зонасында терең акцептордук деңгээлдерди түзөт, бул болсо өткөрүүчүлөрдүн концентрациясы менен кыймылдуулугунун өзгөрүшүнө алып келет