(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада жылуулук менен камсыздоо системалары үчүн энергияны үнөмдөөчү жана экологиялык жактан таза технологияны иштеп чыгуу маселеси каралган. Изилдөөнүн максаты — суутек энергиясын пайдаланган автономдуу жылуулук системасын долбоорлоо жана анын энергетикалык натыйжалуулугун, техникалык параметрлерин жана экологиялык артыкчылыктарын баалоо болуп саналат. Методологиялык негиз катары системалуу инженердик ыкмалар, термодинамикалык анализ жана эксперименттик моделдөө колдонулган. Изилдөөнүн жүрүшүндө суутек күйүүсүнүн физикалык процесстери, жылуулук агымынын балансы жана энергия жоготуулары аныкталган. Алынган натыйжалар боюнча системанын орточо пайдалуу иш коэффициенти (КПД) 85% түзүп, салттуу электр жана газ системаларына салыштырмалуу 10–15% жогору көрсөткүчкө жеткен. Экономикалык эсептөөлөр эксплуатациялык чыгымдардын 20–25%га кыскарганын көрсөттү. Система толук автономдуу иштейт, эмиссия деңгээли нөлгө жакын. Иштелип чыккан технология чакан турак жай, мектеп жана лабораториялык объекттерде колдонууга ылайыктуу болуп, Кыргызстан үчүн энергияны үнөмдөөчү жана экологиялык жактан туруктуу чечим катары сунушталат.