(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Кыргыз Республикасындагы бир нече жатактагы көмүрлөрдүн физика-химиялык, технологиялык касиеттери жана элементтик курамы изилденди. Кара-Кече жана Ак-Улак кендеринин көмүрүндө битум аз (0,44% дан 1,45%ке чейин) жана баштапкы чайырдын чыгышы аз болгондуктан улам, бириктиргичтерди колдонбой туруп брикет алынбай тургандыгы аныкталды. Байланыштыруучу заттар катары жергиликтүү жеткиликтүү, арзан чийки заттар табылып, бышык бекем брикеттерди өндүрүүгө мүмкүндүк берди. Брикеттөө процессинин оптималдуу параметрлери түзүлдү