(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул иште Кара-Кече көмүрүнөн гумин кислоталарынын чыгышына жана алардын физикалык-химиялык касиеттерине ультраүн таасири изилденген. Кара-Кече кенинин көмүрү, табигый шарттарда кычкылданууга дуушар болуп, андан гумин кислоталарын алууга жарактуу, кычкылданган көмүрдө алардын курамы 60% түзөт. Кычкылданган көмүрлөрдөн тышкары, Кара-Кече кенинде эрибеген көмүрлөр да бар, аларда гумин кислоталарынын курамы 6-15% чейин өзгөрүп турат жана алар көмүр майдасы болгондуктан, сапатсыз көмүрлөргө кирет. Бул иштин максаты – көмүр түзүмүн модификациялоо аркылуу гумин кислоталарынын чыгышын көбөйтүү мүмкүнчүлүгү. Көмүрлөрдөн гумин кислоталарын алуу процессин күчөтүү ыкмаларынын бири – ультраүн менен иштетүү, бул гумин кислоталарынын чыгышын көбөйтүүгө мүмкүндүк берет.