(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул жумуш чынжырдуу жумушчу органдуу жаңы таш кесүүчү КМЦ-1 машинасынын стенддик сыноосуна арналган. КМЦ-1 жаңы таш кесүүчү машинасына стенддик сыноолорду жүргүзүү таш кесүүчү машиналардын жана таш тилүүчү станоктордун ишинин натыйжалуулугун баалоо методдоруна негизделген. “Ак-Таш” жана “Сары-Таш” үлүл-акиташ, “Араван-Таш”акиташ кендеринин таш блокторун кесүүдө КМЦ-1 жаңы таш кесүүчү машинасынын негизги тетиктеринин жана түйүндөрүнүн функционалдык иштөө жөндөмдүүлүгү аныкталды. Эксперименттик диаграммалар тургузулган жана жетектөөчү жылдызчанын ( Ïυ ) бурчтук ылдамдыгынын чоңдугунун чынжырлуу жумушчу органдын жылуу ылдамдыгынан ( Ïυ ) өз ара байланышы аныкталган. КМЦ-1 жаңы таш кесүүчү машина менен төмөн жана орто бышыктыктагы табигый таштарды кесүүнүн рационалдуу режимдери аныкталган. Таш кесүүчү машинанын негизги режимдик параметрлеринин орточо теориялык жана эксперименталдык маанилеринин салыштырма анализи жүргүзүлгөн. КМЦ-1 жаңы таш кесүүчү машинаны төмөн жана орто бышыктыктагы табигый таш кендеринде өнөр жайлык сыноодон өткөрүү боюнча сунуштар берилген.