(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Кодеин молекулаларынын диссоциациялык беттик иондошуусу (SI) стационардык эмес SI ыкмалары менен бирдей эксперименталдык шарттарда суюк азот менен муздатылган «кара камера» менен жабдылган жогорку вакуумдук масс-спектрометриялык түзүлүштө изилденген. Алдын ала адсорбцияланган морфин молекулалары үчүн диссоциациялануу ылдамдыгынын константалары жана беттик иондошуу аркылуу иондошуучу радикалдардын пайда болушу менен коштолгон байланыштын ажыратуу реакциясынын активдешүү энергиясы аныкталды. Кодеин молекулаларынын адсорбция процессинде ылдамдык константалары , жылуулук десорбциянын активдештирүү энергиялары жана радикалдары үчүн үзгүлтүксүздүк теңдемесинде экспоненциалдык факторлор алынды. Мындан тышкары аба атмосферасындагы кодеин молекулаларынын термикалык десорбциялык беттик иондоштуруу спектроскопиясы жүргүзүлүп, абадагы кодеин молекуласынын жылуулук десорбциясынын активдештирүү энергиясы жылуулук десорбциялык спектрлерден аныкталган.