(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада ор массивинде сызыктуу жылышуулардын бөлүштүрүлүшүнө жантайыш бурчунун таасирин карады. Талдоо үчүн сандык эсептөөлөрдү жүргүзүүгө жана эңкейиштин тиктигин өзгөртүү учурунда тоо тектеринин массивинин горизонталдык жана вертикалдык жылышууларынын мүнөзүн аныктоого мүмкүндүк берген чектүү элементтердин ыкмасы колдонулган. Прибор массивинин ар кандай зоналарында жылышуулардын бөлүштүрүлүшү, анын ичинде чектик абал, калдык бекемдик, чектикке чейинки жана табигый абал зонасы курулган. Эңкейиштин бурчунун көбөйүшү массивдин ичине стресстин жана жылышуунун кайра бөлүштүрүлүшүнө алып келет, бул анын туруктуулугуна олуттуу таасир этет. Алынган натыйжалар карьердин бортунун туруктуулугун кыйла негиздүү баалоого, деформациялардын өнүгүшүн болжолдоого, ошондой эле тоолуу кендерди ачык ыкма менен эксплуатациялоо шарттарында авариялык геомеханикалык процесстердин алдын алуу боюнча алдын алуу иш-чараларын иштеп чыгууга мүмкүндүк берет.