(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада жаңы технологияларды колдонуу жана радиациялык коопсуздук талаптарын аткаруу атомдук энергияны ишенимдүү энергия булагы катары пайдаланууга мүмкүндүк берери каралат. Атомдук электр станциялардын айлана-чөйрөгө тийгизген негизги таасирлери, анын ичинде радиоактивдүү бөлүнүүлөр, жылуулук булгоо жана өзөктүк калдыктарды иштетүү маселелери талданган. Айрыкча экологиялык коркунучтарды азайтууга жана атомдук энергетиканын эффективдүүлүгүн жогорулатууга багытталган заманбап технологияларга өзгөчө көңүл бурулган. Туруктуу өнүгүүнүн шартында атомдук энергетиканын өнүгүшү экологиялык стандарттарды жана эл аралык өзөктүк коопсуздук нормаларын катуу сактоо менен гана мүмкүн экени белгиленет.