(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Кыргызстан жана Казакстан кургакчылыкка чыдамдуу өсүмдүктөрдү өстүрүү өзгөчө актуалдуу болгон ариддик жерлердин басымдуу болушу менен мүнөздөлөт. Мындай өсүмдүктөргө алардын аймагында өскөн, экологиялык-чарбалык мааниси жогору чыныгы мисте кирет. Өсүмдүк отургузуучу материалды массалык түрдө алуу үчүн эң натыйжалуусу микроклоналдык көбөйтүү болуп саналат. Микроклоналдык көбөйтүү протоколун иштеп чыгуу үчүн негизги материал 2-3 бүчүр менен жашыл, Активдүү өсүп жаткан кыюулар болгон. Бардыгы болуп чыныгы мистенин 20 формасы киргизилген. Сапрофиттик микрофлорадан Стерилизация «актык» (1:1) эритмеси менен 10 мүнөт жана 0,1% HgCl₂ эритмеси менен 5 мүнөт жүргүзүлгөн, андан кийин материалды стерилдүү суу менен үч жолу жууган. Микроклоналдык көбөйүүнүн эң жакшы натыйжалары 1,0 мг/л 6-бензиаминопурин (БАП), 0,02 мг/л индолил-бутир кислотасы (ИМК) кошуу менен MC чөйрөсүндө жетишилген. Табылгалар генофондду сактоо жана сапаттуу мисте отургузуучу материалды чыныгы алуу үчүн маанилүү мааниге ээ.