(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада саясат таануудагы «жаштык» түшүнүгү концептуалдык көз караштан каралып, анын фундаменталдык мааниси кеңири изилденди. Ошондой эле кыргыз жана эл аралык укукта, социологияда жана саясат таанууда «жаштардын» категориясын аныктоонун ар кандай жолдору изилденди. Жаштар стратегиясынын мааниси бул курактык жана гендердик топту айырмалоочу ар кандай факторлордун контекстинде каралат. Кызыкдар тараптардын кызыкчылыктарын эске алуу менен жаштар саясатын өнүктүрүүнүн ар кандай жолдору талдоого алынган. Автор ошондой эле Кыргызстандагы саясий реформалардын жана өнүгүү максаттарынын контекстинде «жаштар» жана «жаштардын саясий катышуусу» түшүнүктөрүн талдайт. Коомдук турмуштун ааламдашуу тенденцияларына жана курак концепциясына таянуу ме-нен автор жаш курактын төмөнкү чегин белгилөө идеясына каршы чыгат. Макалада алгоритмдик ыкманын негизинде жаштар стратегиясын иштеп чыгуунун принциптери талданып, жаштардын объективдүү көйгөйлөрүн чечүү мамлекеттик башкаруунун бардык деңгээлдериндеги стратегияларга, программаларга жана долбоорлорго жаштар саясатынын элементтерин интеграциялоо менен толукталышы керектиги баса белгиленет.