(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул илимий макалада Кыргыз Республикасынын Перс булуңундагы өлкөлөр (Сауд Аравиясы, Бириккен Араб Эмираттары, Катар, Кувейт жана Бахрейн) менен билим берүү жана илимий-технологиялык кызматташтыгынын перспективалары талданат. Өз ара аракеттенүүнүн негизги багыттары - академиялык мобилдүүлүк, биргелешкен изилдөө долбоорлору, технологиялардын трансфери жана ислам билим берүү мейкиндигин өнүктүрүү каралат. Кыргыз Республикасынын жана Перс булуң мамлекеттеринин тышкы саясатында «жумшак күчтүн» куралы катары билим берүү дипломатиясынын ролуна өзгөчө көңүл бурулат. Кыргыз Республикасынын студенттеринин жана изилдөөчүлөрүнүн араб жана Ислам университеттерине катышуусунун өсүшү академиялык алмашууга гана эмес, ислам экономикасына, инженердик жана санариптик технологияларга багытталган кесипкөй элитанын жаңы катмарынын калыптанышына да өбөлгө түзөөрү белгиленет. Ошол эле учурда тоско-олдуктар-институционалдык координациянын жетишсиздиги, тилдик жана маданий айырмачылыктар, биргелешкен изилдөө фонддорунун чектелгендиги аныкталууда. Билим берүү кызматташтыгын туруктуу өнүктүрүү мамлекеттин стратегиялык колдоосун, гранттык программаларды кеңейтүүнү, Ислам экономикасынын жана инновациялардын биргелешкен борборлорун түзүүнү, ошондой эле илим жана технология чөйрөсүндө Перс булуңундагы өлкөлөрдүн аймактык демилгелерине КР катышуусун талап кылат деген иликтөө корутундусу түзүлүүдө.