(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада Казакстан менен Кыргыз Республикасынын сот-укуктук тутумунда санариптик технологиялар менен жасалма интеллектти үй-бүлөлүк зордук-зомбулукка каршы профилактика жана талдоо үчүн колдонуу мүмкүнчүлүктөрү каралат. Кириш бөлүмүндө дүйнөлүк санариптештирүү тенденцияларына жана технологиялардын адилеттүүлүктү камсыздоодогу маанисине токтолуп, теманын маанилүүлүгү негизделет. Теориялык бөлүмдө чет өлкөлөрдүн сот жана укук коргоо тажрыйбасында ИИ менен «чоң маалыматтарды» пайдалануунун мисалдары келтирилген: үй-бүлөлүк зомбулук боюнча кайра кылмыш жасоо коркунучун баалоо, сот чечимдерин автоматташтыруу ж.б. Андан соң Казакстан менен Кыргызстандын сот жана укук коргоо органдарын санариптештирүүнүн азыркы абалы салыштырмалуу талданат. Жасалма интеллектти үй-бүлөлүк зордук-зомбулукту алдын алууга колдонуу перспективалары өзүнчө белгиленип, жарандардын кайрылуулары боюнча чоң маалымат топтомдорун талдоо, тобокелдикти болжолдоо жана мекемелер аралык маалыматтык өз ара аракеттенүү платформаларын түзүү маселелери каралат. Ошондой эле жеке маалыматтарды коргоо, этикалык нормаларды сактоо жана коомдун алгоритмдерге ишенүүсүнө байланыштуу көйгөйлөр жана чакырыктар аныкталды. Жарандардын укуктарын коргоо кепилдиги менен инновацияларды айкалыштыруу боюнча сунуштар берилет.