(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Азыркы илимий макалада Кыргыз Республикасында жол кыймылынын коопсуздугун укуктук жөнгө салуунун азыркы абалы каралат. Кыргыз Республикасынын мыйзамдарын, мыйзам алдындагы актыларын, техникалык регламенттерин жана эл аралык милдеттенмелерин камтыган колдонуудагы ченемдик-укуктук базанын алкагында талдоо жүргүзүлдү. Айрым ченемдердин заманбап талаптарга дал келбестигинде, мамлекеттик бийлик органдарынын функцияларынын кайталанышында, алдын алуу жана укук колдонуу чараларынын жетишсиздигинде, ошондой эле контролдоонун санариптик инструменттеринин начар интеграциясында көрүнгөн укуктук жөнгө салуунун негизги көйгөйлөрү аныкталууда. Аныкталган проблемалардын жүрүшүндө укуктук базаны комплекстүү модернизациялоо, мамлекеттик органдардын компетенцияларын тактоо, заманбап санариптик системаларды киргизүү жана алдын алуу чараларын күчөтүү сыяктуу жол кыймылынын коопсуздугу чөйрөсүндөгү мыйзамдарды жана мамлекеттик башкарууну жакшыртуу багыттары сунушталууда. Изилдөөнүн жыйынтыктары жол коопсуздугу жаатындагы мамлекеттик саясатты жана стратегиялык документтерди иштеп чыгууда колдонулушу мүмкүн.