(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада заманбап экологиялык өзгөрүүлөрдүн шарттарында социалдык-экологиялык бакубаттуулуктун руханий жана адеп-ахлактык негиздери талданат. Коом менен жаратылыштын өз ара байланышынын мүнөздүү өзгөчөлүктөрүн калыптандырган адеп-ахлактык баалуулуктардын, маданий нормалардын жана социалдык тажрыйбалардын ортосундагы байланыш кыргыздардын этноэкологиялык салттарына басым жасоо менен каралат. Ошондой эле, жоопкерчилик, ченемдүүлүк, шайкештик (гармония) жана тилектештик сыяктуу экологиялык баалуулуктар экологиялык мамилелердин жамааттык жөнгө салуучулары катары иштээрин көрсөтүлөт. Бул баалуулуктарды туруктуу өнүгүүнүн заманбап стратегиялары менен интеграциялоо зарыл деген тыянак чыгарылат.